Nutrición

URI permanente para esta colección

Examinar

Envíos recientes

Mostrando 1 - 20 de 254
  • Ítem
    Impact of juice processing of Costa Rican guava (Psidum friedrichsthalianum) on the physicochemical properties, total phenols and antioxidant capacity
    (2024-05-26) Navarro Bolaños, Laura Patricia; Quesada Mora, Silvia; Pérez Carvajal, Ana Mercedes; Azofeifa Cordero, Gabriela
    Psidium plants are commonly consumed in processed forms, leading to a need to evaluate the impact of processing on bioactive compounds. The purpose of this study is to assess the effect of Costa Rican guava juice processing on physicochemical and antioxidant characteristics. Five samples corresponding to distinct phases in the juice processing were evaluated. Total polyphenols were measured using the Folin-Ciocalteu method, while antioxidant activity was assessed using various methodologies, including chemical methods (DPPH and ORAC) and cell assays with kidney cell cultures, liver homogenates, and erythrocytes. Results revealed variations in the impact of the juice processing stages on total polyphenols and for each antioxidant assay, evidencing that different polyphenols counteract in each technique. Significant decreases (ranging from 27 % to 58 %, p < 0.05) were primarily observed during the pressing stage, while thermal treatments resulted in nonsignificant reductions. This study demonstrated a decline in antioxidant activity during the processing of Costa Rican guava juice underscoring the need for continued efforts to optimize processing conditions and enhance the retention of health-promoting properties in the juice.
  • Ítem
    Skimmed, lactose-free milk ingestion post exercise: Rehydration effectiveness and GI disturbances versus water and a sports drink in physically active people
    (2024) Aragón Vargas, Luis Fernando; Garzón Mosquera, Julián Camilo; Montoya Arroyo, Johnny Alberto
    Post-exercise hydration is fundamental to replace fluid loss from sweat. This study evaluated rehydration and gastrointestinal (GI) symptoms for each of three beverages: water (W), sports drink (SD) and skimmed, lactose-free milk (SLM) after moderate-intensity cycling in the heat. Sixteen college students completed three exercise sessions each to lose ≈2% of their body mass (BM). They drank 150% of BM loss of the drink assigned in randomized order; net fluid balance (NFB), diuresis and GI symptoms were measured and followed up for three hours after completion of fluid intake. SLM showed higher fluid retention (~69%) versus W (~40%) (p < .001); SD (~56%) was not different from SLM or W (p > .05). NFB was higher for SLM (-0.26 kg) and SD (-0.42 kg) than water (-0.67 kg) after three hours (p < .001), resulting from a significantly lower diuresis with SLM. Reported GI disturbances were mild and showed no difference among drinks (p > 0.05) despite ingestion of W (1992 ± 425 ml), SD (1999 ± 429 ml) and SLM (1993 ± 426 ml) in 90 minutes. In conclusion, SLM was more effective than water for post-exercise rehydration, showing greater fluid retention for the three-hour follow-up and presenting with low intensity GI symptoms similar to those with W and SD. These results confirm that SLM is an effective option for hydration after exercise in the heat.
  • Ítem
    Protocolo INFORMAS “Precio de los alimentos” Costa Rica. 2022
    (2022) Caravaca Rodríguez, Ivannia; Santamaría Ulloa, Carolina; Madrigal Meneses, Mariela
    La Red Internacional para la Investigación, el Seguimiento y el Apoyo a la Acción en Alimentos y Obesidad/ Enfermedades No Transmisibles (INFORMAS, por sus siglas en inglés), opera a nivel mundial con organizaciones de interés público e investigadores y tiene como objetivo de monitorear, orientar y apoyar las acciones del sector público y privado para incrementar los ambientes alimentarios saludables y reducir la obesidad y las Enfermedades No Transmisibles (ENT) y sus desigualdades relacionadas. Además, apoya el Plan de acción mundial de la OMS para la prevención y el control de las enfermedades no transmisibles (2013-2020) y al Fondo Mundial para la Investigación del Cáncer en los temas relacionados a la nutrición (INFORMAS, 2021). Al mes de febrero del año 2020, 47 países formaban parte de esta red, en la tabla 1.1 se muestra el listado, el cual muestra además que de América Latina forman parte: Brasil, Chile, Costa Rica, Ecuador, Guatemala, México, Panamá y Perú.
  • Ítem
    Evaluación de parámetros de calidad en bebidas comerciales con contenido de azúcares añadidos
    (2023-05-31) Pérez López, Esteban; Amores Monge, Valeria; Loría León, Alison
    La ingesta de azúcar de manera no controlada acarrea severos problemas a la salud, que ya han sido profundamente estudiados en múltiples investigaciones. En este sentido, el alto contenido de azúcar etiquetado y contenido en las bebidas comerciales se tornan en foco de interés continuo a nivel de la salud, por los consumidores de distintas edades y estratos sociales que se aferran a hábitos nocivos de consumo de tales productos. El objetivo de esta investigación fue indagar sobre el contenido de azúcares y el pH en las principales bebidas comerciales adquiridas en el mercado costarricense. Se aplicaron metodologías analíticas de laboratorio para la determinación experimental directa de °Brix y pH en las principales bebidas seleccionadas para el estudio. Como resultados se obtuvieron valores de pH que oscilan entre 2,50 y 4,50 en todas las categorías seleccionadas de refrescos para este estudio, y con respecto a los grados Brix, se obtuvieron datos en el rango de 4,5 y 14,1, lo cual está relacionado directamente con el porcentaje de sólidos disueltos totales en las bebidas, en este caso azúcares mayoritariamente. Se refleja cierto grado de acidez en las bebidas analizadas experimentalmente, lo cual es típico en las bebidas comerciales por los componentes de la formulación y se reflejó alto contenido de azúcares en las bebidas, pero considerado dentro de lo normal para el contenido de azúcares en dichos productos.
  • Ítem
    Voluntary Hydration with Skimmed Lactose-Free Milk during Exercise in the Heat: Exploring Effectiveness and Tolerance
    (2023) Aragón Vargas, Luis Fernando; Garzón Mosquera, Julián Camilo; Montoya Arroyo, Johnny Alberto
    Replacement of fluid losses (dehydration) during sports activities in the heat has been investigated with different beverages. Bovine milk has been recommended for post-exercise rehydration, but its use during exercise may provoke gastrointestinal disorders. This study compared voluntary fluid intake, hydration, and incidence and severity of gastrointestinal (GI) disorders during exercise in the heat under three conditions: no drink (ND), water (W), and skimmed lactose-free milk (SM). Sixteen physically active university students exercised at 32 ◦C and 70% RH for 90 min at 60–75% HRmax while drinking W or SM ad libitum, or ND assigned at random. A questionnaire explored possible GI disorders. Ad libitum intake was higher (p < 0.05) for water (1206.2 mL) than milk (918.8 mL). Dehydration showed significant differences for SM versus W and ND (W = 0.28% BM; SM = −0.07% BM; ND = 1.38% BM, p < 0.05). Urine volume was significantly higher (p < 0.05) in the W condition (W = 220.4 mL; SM = 81.3 mL; ND = 86.1 mL). Thick saliva, belching, and abdominal pain were higher for SM, but scores were low. Skimmed lactose-free milk is a suitable, effective alternative to be consumed as a hydration beverage during moderate-intensity cycling in the heat for 90 min.
  • Ítem
    Diagnóstico del consumo de azúcar proveniente de bebidas comerciales con contenido de azúcar añadido
    (2022-07-01) Pérez López, Esteban
    El alto contenido de azúcar añadido en gran parte de las bebidas comerciales ha representado una problemática para la salud a nivel mundial desde hace muchos años, debido al alto consumo de este tipo de bebidas por parte de la población promedio, y donde el contexto costarricense no presenta un panorama distinto. Objetivo. La investigación reflejada en este artículo, se propuso realizar un escrutinio de las principales bebidas con contenido de azúcar añadido que se adquieren en el comercio de la zona occidental de Costa Rica, así como la indagación sobre los hábitos de consumo de este tipo de bebidas en la población estudiantil del Recinto de Grecia en la Universidad de Costa Rica (UCR). Materiales y Métodos. Se desarrollaron visitas presenciales y virtuales a comercios de la zona de influencia del Recinto, con miras a lograr el inventariado de bebidas disponibles y la clasificación según su contenido de azúcares reportado en las etiquetas nutricionales, además de la elaboración y aplicación de una encuesta a estudiantes de las distintas carreras que se imparten en el Recinto de Grecia - UCR. Resultados. Destacan un inventariado exhaustivo de más de 191 bebidas distintas entre marcas y presentaciones con contenido de azúcar añadido, incluyendo gaseosas, hidratantes, jugos (no gaseosos) y energéticas. Asimismo, 147 estudiantes encuestados de los cuales la mayoría no consumen cantidades excesivas del tipo de bebidas en estudio, pero se obtienen elementos importantes que demandan atención especial en torno a la salud. Conclusiones. Se tiene que, en muchas de las bebidas contempladas en el estudio, el contenido de azúcares reportados en la etiqueta ya sobrepasa el consumo diario máximo recomendado de sacarosa, si se ingiere una bebida completa de un volumen de uso personal (600 mL o inferior); y que hay un porcentaje pequeño, pero no despreciable que requiere atención en los encuestados, por la alta ingesta de bebidas azucaradas y el deshabito con respecto a la práctica de ejercicio físico.
  • Ítem
    Desarrollo de un Modelo de Atención Nutricional para la Adherencia al Tratamiento Basado en Entrevista Motivacional y Educación Interactiva en un Grupo de Mujeres Adultas con Prediabetes de un Consultorio Privado de Santo Domingo de Heredia. Primer Semestre del 2018
    (2023) Prendas Espinoza, Magaly; Madrigal Garbanzo, Marcela
    Introducción: La prediabetes es una condición que se caracteriza por niveles de glucosa en sangre más altos que lo normal pero por debajo del umbral de corte para diagnosticar diabetes. Las personas con esta condición tienen un mayor riesgo de desarrollar DM2 y de sufrir complicaciones cardiovasculares ya que la prediabetes genera alteraciones metabólicas que propician el proceso de estrés oxidativo e inflamación. La investigación científica ha demostrado que esta condición puede ser revertida hasta en un 58% de los casos, mediante intervenciones que permitan la pérdida de peso a través de cambios en los estilos de vida, principalmente en la alimentación y la actividad física. Objetivo: Diseñar, implementar y evaluar un modelo de atención nutricional para la adherencia al tratamiento basado en entrevista motivacional y educación interactiva en un grupo de mujeres adultas con prediabetes. Metodología: Intervención de 4 meses en un grupo de 15 mujeres con diagnóstico de prediabetes. Se analizaron datos sociodemográficos, clínicos, antropométricos, dietéticos, actividad física, glicemia en ayunas, etapa de cambio y conocimientos de autocuidado. Se diseñó y aplicó un modelo de atención nutricional fundamentado en 3 ejes: eje dietoterapéutico para la consulta individual que incluyó plan de alimentación individualizado, capacitación sobre el tamaño de las porciones y consejo dietético sobre hábitos de alimentación y de actividad física, herramienta de entrevista motivacional como eje trasversal de la consulta individual para generar discusión empática según la etapa de cambio en que se encontraba la participante y el eje de educación interactiva grupal. Resultados: Se obtuvo una reducción promedio de 12 mg/dL de la glicemia en ayunas y la reversión de la prediabetes en el 40% del grupo intervenido, con una pérdida promedio de 5.6% de peso corporal y 9.6 cm en la circunferencia abdominal. Se observó una modificación positiva en los estilos de vida y un aumento de los conocimientos de autocuidado para la prevención de la DM2. Conclusión: La dietoterapia individual con entrevista motivacional y educación interactiva grupal como parte de una intervención intensiva, permite frenar el aumento de la obesidad, capacita para el autocuidado y produce cambios significativos en el estilo de vida y en los marcadores de la prediabetes.
  • Ítem
    DATASET for Voluntary hydration with milk during exercise in the heat: exploring effectiveness and tolerance
    (2023-03) Aragón Vargas, Luis Fernando; Garzón Mosquera, Julián Camilo; Montoya Arroyo, Johnny Alberto
    This database has the complete data set for the study entitled "Voluntary hydration with milk during exercise in the heat: exploring effectiveness and tolerance", collected between March 2021 and March 2022 as part of project VI-838-C0-304 at the Human Movement Science Research Center, Universidad de Costa Rica.
  • Ítem
    ¿Qué se come usted que es deportista?
    (2005) Aragón Vargas, Luis Fernando
    En este breve artículo se presentan algunas recomendaciones sobre nutrición e hidratación para deportistas o atletas. Se envió a solicitud de Carolina (¿apellido?) para su calendario de consejos nutricionales, del cual no recuerdo si se publicó o no. Carolina tenía un portal de internet que se llamaba "quemecomo.com" el cual dejó de existir.
  • Ítem
    Tema de actualidad: Medición del gasto energético durante el ejercicio
    (2021) Aragón Vargas, Luis Fernando
    En la última década ha ocurrido una proliferación de dispositivos que nos permiten llevar un registro del gasto energético diario. Dicha información podría ser útil pues les permitiría a los profesionales en ciencias del movimiento humano y en nutrición, y aun a los usuarios mismos, tener una idea más clara sobre su requerimiento energético. Sin embargo, es necesario tener claridad sobre la precisión de la información obtenida. En esta presentación por invitación del curso de Nutrición Deportiva de la Escuela de Nutrición de la UCR, se presentan los fundamentos de la medición del gasto energético, se presentan datos reales, factibles, razonables de gasto energético en distintas actividades y se evalúan varios dispositivos.
  • Ítem
    Plan de seguridad alimentaria y nutricional sostenible para las unidades productivas familiares, aliadas al Ministerio de Agricultura y Ganadería, Katira, Guatuso, Alajuela, Costa Rica
    (2023-01-31) Arias Rocha, Cristina; Sánchez Brenes, Ronald Jesús
    Debido a la problemática que evidencian los grandes vacíos que emergen sobre el tema de la seguridad alimentaria nutricional y su relación con la sostenibilidad de los sistemas agropecuarios, nace la presente investigación con la finalidad de elaborar un plan de seguridad alimentaria y nutricional sostenible en el distrito de Katira. Para generar este plan se hizo un diagnóstico de las fincas, donde se aplicó un cuestionario para obtener datos básicos de los productores (as) y se georreferenció cada una de las unidades productivas, seguidamente para conocer el estado de seguridad alimentaria se utilizó la herramienta Escala Latinoamericana y Caribeña de Seguridad Alimentaria (ELCSA) donde se determinó que de los hogares en estudio el 53% de los hogares presentó inseguridad leve y el 47% de los hogares presentó seguridad alimentaria. Luego para conocer el grado de sostenibilidad de las fincas se aplicó una modificación del instrumento para la valoración y mejora continua de la sostenibilidad de las unidades de producción familiar de Mesén (2013), demostró que las fincas en promedio presentan un 58.6% de sostenibilidad. Tomando en cuenta la valoración de la sostenibilidad y las SAN se elaboró el CMI De acuerdo con estos datos se establecieron dos propuestas la primera llamada manejo de los recursos de la finca que mejore la producción agropecuaria para fortalecer la seguridad alimentaria y nutricional sostenible y la segunda denominada alianzas socio productivas y mejora de la gestión agroempresarial de las fincas.
  • Ítem
    Perfil oxidativo de mujer menopáusica: rol de los estrógenos en la prevención y tratamiento de las enfermedades.
    (2009) Escalante Gómez, Carlos; Quesada Mora, Silvia; Zeledón Sánchez, Fernando
    El balance entre la producción de radicales libres de oxigeno y el nivel de enzimas antioxidantes es permanentemente regulado por la célula. Las enzimas antioxidantes son esenciales para las células aeróbicas, puesto que mantienen en niveles aceptables las concentraciones de especies químicas conocidas como radicales libres. Durante el climaterio o etapa perimenopáusica, el cuerpo y metabolismo de una mujer cambia de forma importante, y los mecanismos que regulan el estrés oxidativo no son la excepción. Los estrógenos, per se, son antioxidantes, y esto ha impulsado recientemente estudios sobre los efectos antioxidativos de los estrógenos, como un posible mecanismo preventivo para algunas enfermedades. En los últimos años se le ha brindado gran importancia al papel del estrés oxidativo en la génesis de algunas enfermedades como la ateroesclerosis y la enfermedad cardiovascular, algunos tipos de cánceres y la enfermedad de Alzheimer. Pareciera que los estrógenos sí modifican el equilibro oxidativo / antioxidativo in vivo, sin embargo aun se requieren más estudios para puntualizar el rol de estos como posibles tratamientos preventivos para la menopáusica.
  • Ítem
    Chemical composition of Schinus molle essential oil and its cytotoxic activity on tumour cell lines
    (2008-11) Díaz Oreiro, Cecilia; Quesada Mora, Silvia; Brenes García, Oscar Gerardo; Aguilar, Gilda; Cicció Alberti, José Francisco
    The leaf essential oil hydrodistilled from Schinus molle grown in Costa Rica was characterised in terms of its chemical composition, antioxidant activity, ability to induce cytotoxicity and the mechanism of cell death involved in the process. As a result, 42 constituents, accounting for 97.2% of the total oil, were identified. The major constituents of the oil were -pinene and -pinene. The antioxidant activity showed an IC50 of 36.3 mg mL 1 . The essential oil was cytotoxic in several cell lines, showing that it is more effective on breast carcinoma and leukemic cell lines. The LD50 for cytotoxicity at 48 h in K562 corresponded to 78.7 mg mL 1 , which was very similar to the LD50 obtained when apoptosis was measured. The essential oil did not induce significant necrosis up to 200 mg mL 1 , which together with the former results indicate that apoptosis is the main mechanism of toxicity induced by S. molle essential oil in this cell line. In conclusion, the essential oil tested was weak antioxidant and induced cytotoxicity in different cell types by a mechanism related to apoptosis. It would be interesting to elucidate the role that different components of the oil play in the effect observed here, since some of them could have potential anti-tumoural effects, either alone or in combination.
  • Ítem
    Antioxidant and Anti-inflammatory in Vitro Activities of Phenolic Compounds from Tropical Highland Blackberry (Rubus adenotrichos)
    (2013-05-22) Azofeifa Cordero, Gabriela; Quesada Mora, Silvia; Boudard, Frederic; Morena, Marion; Cristol, Jean Paul; Pérez Carvajal, Ana Mercedes; Vaillant, Fabrice; Michel, Alain
    This study evaluates the antioxidant and anti-inflammatory activities in a polyphenol extract from blackberries. The antioxidant activity measured via oxygen radical absorbance capacity (ORAC) was higher for the blackberry extract (4339 ± 144 μM TE/g) than for quercetin and ellagic acid. The blackberry phenolic compounds protected liposomes and liver homogenates against lipid peroxidation; in both models, the antioxidant activity (IC50 = 7.0 ± 0.5 and 20.3 ± 4.2 μg/mL, respectively) was greater than that found with Trolox. The extract inhibited superoxide production by NADPH oxidase in THP-1 cells and nitrite production in J774A.1 cells stimulated with LPS+IFNγ, with nitrite production decreasing after 4 h of incubation with the extract, mainly through a strong scavenging activity. However, 24 h of treatment reduced the amount of nitrites (IC50 = 45.6 ± 1.2 μg/mL) because of a down-regulation of iNOS protein expression, as demonstrated by Western blotting. The inhibitory activities found in blackberry phenols suggest a potential beneficial effect against oxidative stress and inflammatory processes.
  • Ítem
    HRT decreases DNA and lipid oxidation in postmenopausal women.
    (2013) Escalante Gómez, Carlos; Quesada Mora, Silvia
    Background: Postmenopausal women have increased oxidative stress and decreased antioxidant status. Estrogen has great antioxidant capacity both in vitro and in vivo. Few authors have studied the effect that hormone replacement therapy (HRT) has on the oxidant and antioxidant status and none have studied the effect on DNA oxidation as a possible explanation for the aging process itself. Aim: The aim of this study was to evaluate both oxidation and antioxidation markers in postmenopausal woman and to determine the effects that HRT has on them. Method: Sixty-two postmenopausal women with similar biophysical characteristics were divided into three groups: (1) 18 not taking any HRT, (2) 20 receiving estrogen-only replacement therapy (ERT, conjugated equine estrogen), and (3) 22 receiving combined estrogen/progestin HRT (conjugated equine estro gen medroxyprogesterone acetate). Specific molecular oxidative damage was detected by measuring 8- hydroxy-2-deoxy guanosine (8-OH-2dG) (DNA damage), standardized thiobarbituric acid reactive substances (TBARS) (lipid damage) and protein carbonyl (proteins). Antioxidant enzyme activity was detected by meas uring catalase activity, and total antioxidant status was measured using 1,1,difenil-2-picril hydrazil. Both ELISA and photometric methods were used. Results: 8-OH-2dG levels were signifi cantly lower in women who received combined HRT compared to women who did not receive HRT (ANOVA, p 0.05). Lipid oxidation was signifi cantly lower in women on ERT compared to women taking no HRT (ANOVA, p 0.05). Pearson correlation showed that lipid oxida tion decreased as the estradiol concentration increased within the study range ( r 0.362, p 0.05). No statistical difference was noted for protein oxidation and catalase activity among the groups. No statistical difference was found for total antioxidant status between the groups (ANOVA). Conclusions: HRT decreases oxidative damage to both DNA and lipids in postmenopausal women. Lipid oxidation status may be inversely related to estrogen levels in postmenopausal women.
  • Ítem
    Efecto de factores antinutricionales presentes en el pejibaye (Bactris gasipes) en el metabolismo de ratas jóvenes.
    (1998) Gómez Salas, Georgina; Quesada Mora, Silvia; Nanne Echandi, Clara Isabel
    Se estudiola presencia de lectinas e inhibidores de tripsina en pejibaye (Bactris gasipaes), conside res de tripsina en pejibaye (Bactris gasipaes), conside res de tripsina en pejibaye (Bactris gasipaes), conside a dieta. Las deterrninacionese hicieron en extracto de pejibaye entero cocido, entero crudo y sus partes (pulpa, cascara y semina). eritrocitos de camero; y de otra en extracto de sernilla, que aglutina inespecificamente eritrocitos humanos del sistema ABO y eritrocitos de camero, conejo y ca ballo. Se determino ademas, la existencia de un inhi- bidor de tripsina en la cascara del fruto, que disminuye la actividad de la enzima en un 53.7%. EI efecto de ye la actividad de la enzima en un 53.7%. EI efecto de se midio sobre algunos parametros bioquimicos de machos de 30 was de nacidos, a los que se les suministr6 extractos acuosos de pulpa, cascara, semina, y nistr6 extractos acuosos de pulpa, cascara, semina, y tos se suministraron como bebida durante 6 semanas tos se suministraron como bebida durante 6 semanas de los niveles sericos de glucosa, trigliceridos, colesterol, proteinas totales y fraccionadas, hematocrito y hemoglobina. No hubo diferencias significativas entre moglobina. No hubo diferencias significativas entre nes sericas que se analizaron, sin embargo, se observo un menor aumento en la concentracion de glucosa en animales que consumieron extractos de pejibaye cru- animales que consumieron extractos de pejibaye cru una disminucion del 8. 3% de los trigliceridos, en los una disminucion del 8. 3% de los trigliceridos, en los mento en colesterol.
  • Ítem
    Estudio de cuatro plantas con uso medicinal tradicional cultivadas en las regiones Huetar Norte y Atlántica de Costa Rica
    (2014-10-01) Moreira González, Ileana; Arnáez Serrano, Elizabeth; Murillo Masís, Renato; Quesada Mora, Silvia; Castro Araya, Víctor H.; Zamora Ramírez, William J.; Cordero Hernández, Meliza; Loaiza Cárdenas, Jorge; Navarro Hoyos, Mirtha
    Esta investigación buscó avanzar en el proceso de domesticación de Phyllantus niruri (chanca piedra), Senna reticulata (saragundí), Pettiveria alliaceae (ajillo) y Phyllantus acuminatus (chilillo), así como en el estudio fitoquímico vinculado a su actividad biológica potencial mediante técnicas que permiten avanzar en el establecimiento de protocolos que aseguren su buen uso. Al mismo tiempo, de forma sistematizada, se introdujeron buenas prácticas de cultivo específicas para las cuatro especies en grupos de comunidades de las regiones Huetar Norte y Huetar Atlántica, con el fin de que puedan hacer un uso sostenible de estas plantas. La transferencia de los resultados en buenas prácticas y del conocimiento sobre el contenido polifenólico y el potencial bioactivo de estas especies tuvo el objetivo de apoyar a los grupos meta, mediante la creación de capacidad para lograr un mejor posicionamiento en los encadenamientos productivos en las comunidades, como una alternativa de subsistencia, propiciando, además del desarrollo científico académico a través de los resultados de investigación básica, el desarrollo socioeconómico y ambientalmente sostenible.
  • Ítem
    Carotenoids are more bioavailable from papaya than from tomato and carrot in humans: a randomised cross-over study
    (2014-02-14) Schweiggert, Ralf M.; Kopec, Rachel E.; Villalobos Gutiérrez, María G.; Högel, Josef; Quesada Mora, Silvia; Esquivel Rodríguez, Patricia; Schwartz, Steven J.; Carle, Reinhold
    Carrot, tomato and papaya represent important dietary sources of b-carotene and lycopene. The main objective of the present study was to compare the bioavailability of carotenoids from these food sources in healthy human subjects. A total of sixteen participants were recruited for a randomised cross-over study. Test meals containing raw carrots, tomatoes and papayas were adjusted to deliver an equal amount of b-carotene and lycopene. For the evaluation of bioavailability, TAG-rich lipoprotein (TRL) fractions containing newly absorbed carotenoids were analysed over 9·5 h after test meal consumption. The bioavailability of b-carotene from papayas was approximately three times higher than that from carrots and tomatoes, whereas differences in the bioavailability of b-carotene from carrots and tomatoes were insignificant. Retinyl esters appeared in the TRL fractions at a significantly higher concentration after the consumption of the papaya test meal. Similarly, lycopene was approximately 2·6 times more bioavailable from papayas than from tomatoes. Furthermore, the bioavailability of b-cryptoxanthin from papayas was shown to be 2·9 and 2·3 times higher than that of the other papaya carotenoids b-carotene and lycopene, respectively. The morphology of chromoplasts and the physical deposition form of carotenoids were hypothesised to play a major role in the differences observed in the bioavailability of carotenoids from the foods investigated. Particularly, the liquid-crystalline deposition of b-carotene and the storage of lycopene in very small crystalloids in papayas were found to be associated with their high bioavailability. In conclusion, papaya was shown to provide highly bioavailable b-carotene, b-cryptoxanthin and lycopene and may represent a readily available dietary source of provitamin A for reducing the incidence of vitamin A deficiencies in many subtropical and tropical developing countries.
  • Ítem
    Effect of the microfiltration process on antioxidant activity and lipid peroxidation protection capacity of blackberry juice
    (2011-08-05) Azofeifa Cordero, Gabriela; Quesada Mora, Silvia; Pérez Carvajal, Ana Mercedes
    Phytochemicals are highly concentrated in berries, especially polyphenols as anthocyanins and ellagitannins. These compounds have been associated with antioxidant capacity, lipid peroxidation protection, anti-inflammatory activity, anti carcinogenic activity, obesity prevention and others. Blackberries are commonly grown and consumed as juice in Latin-American countries. However, blackberry juice is easily fermented and different industrial techniques are being applied to enable the juice to be stored for longer periods. One important issue required for these techniques is to preserve the health-promoting capacities of blackberries. This study compared the antioxidant activity and the lipid peroxidation protector effect between a fresh blackberry juice (FJ) and a microfiltrated blackberry juice (MJ). Chemical analysis of both juices show less polyphenols concentration in the MJ. Despite this difference, values for biological activities, such as protection of lipid peroxidation, was not significantly different between FJ and MJ. These results suggest that the compounds responsible for the antioxidant activity are maintained even after microfiltration and the free radical scavenging capacity of these compounds could protect the initiation of lipid peroxidation. Microfiltration could be used as an industrial technique to produce blackberry juice that maintains biological activities of polyphenols.
  • Ítem
    Flavonoids and Ellagitannins Characterization, Antioxidant and Cytotoxic Activities of Phyllantus acuminatus Vahl.
    (2017) Navarro Hoyos, Mirtha; Moreira González, Ileana; Arnáez Serrano, Elizabeth; Quesada Mora, Silvia; Azofeifa Cordero, Gabriela; Vargas Huertas, Luis Felipe; Alvarado Corella, Luis Diego; Chen, Pei
    The phenolic composition of leaves from Phyllanthus acuminatus L., a plant commonly used in Costa Rica as traditional medicine, was studied using UPLC-ESI-MS on an enriched phenolic extract. A total of 20 phenolic compounds were identified, comprising eight flavonoids (two flavanones—pinocembrin isomers and six derivatives from apigenin, chrysin, quercetin, and kaempferol); seven ellagitannins, two flavan-3-ols (prodelphinidin B dimer and (epi)gallocatechin); and three phenolic acids (ellagic acid, trimethylellagic acid, and ferulic acid). All of these compounds are reported for the first time in P. acuminatus, while previously reported in the genus Phyllanthus. Antioxidant evaluation was performed for P. acuminatus phenolic extract obtaining DPPH results with a remarkably low IC50 value of 0.15 µg/mL. Also, cytotoxicity on gastric AGS and colon SW20 adenocarcinoma cell lines was evaluated, and highly promising results were obtained, with IC50 values of 11.3 µg/mL and 10.5 µg/mL, respectively. Furthermore, selectivity index values obtained when comparing cytotoxicity on normal Vero cells was SI > 20 for both cancer cell lines, indicating a particularly high selectivity. Additionally, Justicidin B, a metabolite extensively studied for its antitumoral activity, was isolated from a non-polar extract of P. acuminatus, and comparatively evaluated for both bioactivities. The DPPH value obtained for Justicidin B was moderate (IC50 = 14.28 µg/mL), while cytotoxicity values for both AGS (IC50 = 19.5 µg/mL) and SW620 (IC50 = 24.8 µg/mL) cell lines, as well as selectivity when compared with normal Vero cells (SI = 5.4 and 4.2 respectively), was good, but lower than P. acuminatus extract. These preliminary results suggest that P. acuminatus enriched phenolic extract containing flavonoids, ellagitannins, flavan-3-ols, and phenolic acids, reported for the first time in this plant, could be of interest for further cancer cytotoxicity studies to elucidate structure–bioactivity relationships, and the molecular mechanisms and pathways.