Show simple item record

Biomass production and nutritional value of Artemia sp. (Anostraca: Artemiidae) in Campeche, México

dc.creatorMaldonado Montiel, Teresita
dc.creatorRodríguez Canché, Leticia G.
dc.date2014-05-29
dc.date.accessioned2016-05-03T15:31:20Z
dc.date.available2016-05-03T15:31:20Z
dc.identifierhttp://revistas.ucr.ac.cr/index.php/rbt/article/view/14613
dc.identifier10.15517/rbt.v53i3-4.14613
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10669/27029
dc.descriptionBiomass of the crustacean Artemia sp. has multiple uses. The biochemical composition and biomass production of Artemia grown from cysts produced by a native population from Real de Salinas were evaluated under laboratory conditions. Nauplii (instar I) were stocked at density of 10 nauplii/ml in 1.5 l tanks, fed with rice bran from day 2 to day 6, and with the microalgae Tetraselmis suecica from day 7 to day 15. At the end of the trial (day 15) the average length was 5.34 mm, biomass production was 15.72 g/l (wet weight), and survival was 79%. The proximal analysis and biochemical composition of Artemia biomass indicated that its nutrient percentages are closely similar to Artemia from other regions, making this species a suitable food for cultured fish and crustacean.en-US
dc.descriptionEl crustáceo Artemia spp. tiene múltiples usos en acuicultura. El potencial de producción de biomasa de Artemia sp. de Real de Salinas, Campeche, México en condiciones controladas es desconocida. En el presente trabajo, se evaluó la producción de biomasa de la población de Real de Salinas en condiciones de laboratorio y su composición bioquímica. Los nauplios (instar I) fueron sembrados a una densidad de 10/ml en unidades experimentales (tres) de 1.5 l. Del día 2 al 6 del experimento, los animales fueron alimentados con salvado de arroz y del día 7 al final del ensayo (día 15) con la microalga T. suecica. La longitud total promedio de Artemia al final del ensayo fue de 5.34 mm, la producción de biomasa fue de 15.72 g/l (peso húmedo) y una sobrevivencia de 79%. El análisis proximal y la composición bioquímica de la biomasa de Artemia, indicó que el porcentaje de nutrientes son adecuados para ser utilizada como alimento de peces y crustáceos.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languageeng
dc.publisherUniversidad de Costa Ricaen-US
dc.rightsCopyright (c) 2014 International Journal of Tropical Biology and Conservationen-US
dc.sourceRevista de Biología Tropical/International Journal of Tropical Biology and Conservation; Vol.53 (3-4) September- December 2005; 447-454en-US
dc.sourceRevista de Biología Tropical/International Journal of Tropical Biology and Conservation; Vol.53 (3-4) September- December 2005; 447-454es-ES
dc.sourceRevista Biología Tropical; Vol.53 (3-4) September- December 2005; 447-454pt-PT
dc.source2215-2075
dc.source0034-7744
dc.source10.15517/rbt.v53i3-4
dc.subjectartemiaen-US
dc.subjectbiomass productionen-US
dc.subjectbiochemical compositionen-US
dc.subjectbrine shrimpen-US
dc.subjectcultureen-US
dc.subjectMexicoen-US
dc.subjectartemiaes-ES
dc.subjectproducción de biomasaes-ES
dc.subjectcomposición bioquímicaes-ES
dc.subjectcamarón de la salmueraes-ES
dc.subjectcultivoes-ES
dc.subjectMéxicoes-ES
dc.titleBiomass production and nutritional value of Artemia sp. (Anostraca: Artemiidae) in Campeche, Méxicoen-US
dc.titleBiomass production and nutritional value of Artemia sp. (Anostraca: Artemiidae) in Campeche, Méxicoes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record