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La agricultura de las Antillas: un aporte substancial al mundo.

dc.creatorBlanco Navarro, Moisés
dc.date2013-10-03
dc.date.accessioned2016-05-02T20:54:14Z
dc.date.available2016-05-02T20:54:14Z
dc.identifierhttp://revistas.ucr.ac.cr/index.php/agromeso/article/view/12074
dc.identifier10.15517/am.v13i2.12074
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10669/17555
dc.descriptionSince October 12th of 1492, theworld was not the same. The admiral Christopher Columbuslanded on new continent, which later was named America.When he discovered the Antilles, found that these islandswere inhabited by several tribes and the agriculture was thecenter of their lives, uses and costumes, many of them wereinherited and still are in use. The present work, describessome costumes and provides some examples of theirinfluence on names of crops such as peanut (Arachis hypogeaL.), corn (Zea mays L.) sowrsop (Annona muricata L.), sweetpitaya (Hylocereus undatus B & G) and tobacco (Nicotianatabacum L.), particular uses in the case of mamey (Mammeaamericana L.), cocoplum (Chysobalanus icaco L.) andcassava (Manihot esculenta C.), as food crops as cocoyam(Xanthosoma saggittifolium Sh), sweet potato (Ipomoeabatatas L.) and topee tambo (Callathea allonia) or nativeplants such as pineapple (Ananas comosus L.), nance(Byrsonima crassifolia H.B.K.), guava (Psidium guajava L.),coconut (Cocos nucífera L.), star apple (Chysophylum cainitoL.), guayacán (Guayacum sanctum L.) and mahogany(Swietenia microphyla L.).en
dc.descriptionA partir del 12 de octubre de 1492, el mundo yano fue el mismo. El almirante Cristóbal Colón tocaba tierrasde un nuevo continente, al que posteriormente llamaríanAmérica. Cuando descubrió Las Antillas, encontró que estasislas estaban habitadas por diversas tribus donde la agriculturaera el epicentro de sus vidas y de sus costumbres. De ellase han heredado muchas, las cuales se encuentran vigentes enel uso cotidiano. El presente trabajo hace descripción de algunasde estas vigencias y se citan ejemplos de su variada influenciacomo los nombres de: maní (Arachis hypogea L.),maíz (Zea mays L.), guanábana (Annona muricata L.), pitahaya(Hylocerus undatus B & G) y tabaco (Nicotiana tabacumL.), en usos particulares en el caso del mamey (Mammeaamericana L.), icaco (Chysobalanus icaco L.) y yuca (Manihotesculenta C.), con propósito alimenticio el quequisque(Xanthosoma sagittifolium Sh), batata (Ipomoea batatas L.) ytopee tambo (Callathea allonia) y de origen autóctono comola piña (Ananas comosus L.), nancite (Byrsonima crassifoliaH. B. K.), guayaba (Psidium guajava L.), coco (Cocos nucí-fera L.), caimito (Chysophylum cainito L.), guayacán (Guayacumsanctum L.) y la caoba (Swietenia microphyla L.).es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad de Costa Ricaes-ES
dc.rightsCopyright (c) 2014 Agronomía Mesoamericanaes-ES
dc.sourceMesoamerican Journal of Agronomy; Agronomía Mesoamericana: Vol 13, Nº 2; 165-171en
dc.sourceAgronomía Mesoamericana; Agronomía Mesoamericana: Vol 13, Nº 2; 165-171es-ES
dc.source2215-3608
dc.source1021-7444
dc.titleThe agriculture of the Antilles: a substancial contribution to the world.en-US
dc.titleLa agricultura de las Antillas: un aporte substancial al mundo.es-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


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