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dc.creatorCabezas Pizarro, Jorge A.
dc.creatorRedondo Solano, Mauricio
dc.creatorUmaña Gamboa, Christian
dc.creatorArias Echandi, María Laura
dc.date.accessioned2023-02-02T21:14:03Z
dc.date.available2023-02-02T21:14:03Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.citationhttps://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0325754117301013es_ES
dc.identifier.issn1851-7617
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10669/88134
dc.description.abstractCleaning and disinfection represent the most important activities associated with the elimination of dirt and microorganisms at food processing plants. Improper procedures may lead to cross contamination of food leading to its spoilage or even the transmission of foodborne pathogens. Several strategies have been used in order to achieve a good disinfection of surfaces and products; nevertheless, microbial resistance to common-use-products has developed lately. Due to this fact, the development of new non-toxic-food compatible chemical agents that reduce the impact of foodborne pathogens and spoilage causing microorganisms is desirable for the food industry. The objective of the present study was to evaluate the antimicrobial activity of different sodium and potassium salts of aliphatic and aromatic carboxylic acid on the growth of common food spoilage and pathogenic microorganisms. Growth curves were determined for Leuconostoc mesenteroides, Lactobacillus plantarum, Enterococcus faecalis, Candida albicans, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella Enteritidis, and Listeria monocytogenes in contact with different concentrations of carboxylic acid salts. The inhibitory effect of both aliphatic and aromatic carboxylic acid salts, in accordance with concentration levels, was 100 > 50 > 25 mg/ml. The inhibitory effect of aliphatic salts was butanoic > hexanoic> octanoic > decanoic and, benzoic > gallic > caffeic acid salts for aromatic salts. In general, sodium salts were more inhibitory than potassium salts (p ≤ 0.05).es_ES
dc.description.abstractLa limpieza y la desinfección representan las actividades más importantes asociadas a la eliminación de suciedad y microorganismos de las plantas procesadoras de alimentos. El uso de procedimientos incorrectos puede llevar a la contaminación cruzada de los alimentos y, por ende, al deterioro de estos o a la transmisión de patógenos de origen alimentario. Se han desarrollado varias estrategias con el fin de obtener una buena desinfección de superficies y productos; no obstante, ha aparecido resistencia microbiana frente a productos de uso común. Debido a esto, el desarrollo de agentes químicos no tóxicos capaces de reducir el impacto de patógenos de origen alimentario y microorganismos causantes de deterioro es deseable para la industria alimentaria. El objetivo de este estudio fue evaluar la actividad antimicrobiana de diferentes sales de sodio y potasio de ácidos carboxílicos alifáticos y aromáticos sobre algunos microorganismos patógenos y asociados a deterioro alimentario, analizando su impacto sobre el crecimiento. Se determinaron las curvas de crecimiento de Leuconostoc mesenteroides, Lactobacillus plantarum, Enterococcus faecalis, Candida albicans, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella enteritidis y Listeria monocytogenes en presencia de diferentes concentraciones de las sales de ácidos carboxílicos. El efecto inhibitorio de las sales de ácidos carboxílicos alifáticos y aromáticos, según su nivel de concentración, se ordenó del siguiente modo: 100 mg/ml > 50 mg/ml > 25 mg/ml. El efecto de las sales de ácidos alifáticos siguió el orden butanoico > hexanoico > octanoico > decanoico, en tanto que las de ácidos aromáticos se ordenó del siguiente modo: benzoico > gálico > cafeico. En general, las sales de sodio fueron más inhibitorias que las de potasio (p ≤ 0,05).es_ES
dc.description.sponsorshipUniversidad de Costa Ricaes_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.sourceRevista Argentina de Microbiología, 50(1), p.56-61es_ES
dc.subjectAntimicrobial activityes_ES
dc.subjectSodium carboxylate saltses_ES
dc.subjectPotassium carboxylate saltses_ES
dc.subjectSpoilagees_ES
dc.subjectActividad antimicrobianaes_ES
dc.subjectCarboxilatos de sodioes_ES
dc.subjectCarboxilatos de potasioes_ES
dc.subjectPatógenos alimentarioses_ES
dc.subjectFOOD SAFETYes_ES
dc.subjectSODIOes_ES
dc.subjectBACTERIOLOGÍAes_ES
dc.subjectALIMENTOes_ES
dc.subjectDETERIORO AMBIENTALes_ES
dc.titleAntimicrobial activity of different sodium and potassium salts of carboxylic acid against some common foodborne pathogens and spoilage-associated bacteriaes_ES
dc.title.alternativeActividad antimicrobiana de diferentes sales de ácidos carboxílicos de sodio y potasio contra algunos microorganismos patógenos y de deterioro asociados a alimentoses_ES
dc.typeartículo originales_ES
dc.identifier.doi10.1016/j.ram.2016.11.011
dc.description.procedenceUCR::Vicerrectoría de Docencia::Ciencias Básicas::Facultad de Ciencias::Escuela de Químicaes_ES
dc.description.procedenceUCR::Vicerrectoría de Docencia::Salud::Facultad de Microbiologíaes_ES
dc.description.procedenceUCR::Vicerrectoría de Investigación::Unidades de Investigación::Ciencias de la Salud::Centro de Investigación en Enfermedades Tropicales (CIET)es_ES


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