Listar Tecnología en Alimentos por procedencia "UCR::Vicerrectoría de Investigación::Unidades de Investigación::Ciencias Agroalimentarias::Centro Nacional de Ciencia y Tecnología de Alimentos (CITA)"
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11'-α-Tocomonoenol is the major α-tocomonoenol isomer in cyanobacteria and microalgae from Costa Rica
(2022)α-Tocomonoenols are vitamin E-derivatives with a single double-bond in the tocochromanol sidechain. Currently, two congeners are known: 11′-α-tocomonoenol and 12′-α-tocomonoenol, the later better known as “marine-derived ... -
Los "Acaritos Blancos" (Insecta: psocoptera): una plaga erróneamente interpretada en la industria de Costa Rica
(2001)Se informa sobre la presencia por primera vez, como plaga en Costa Rica, del psócido Liposcelis spp. (Troctomorpha: Liposcelidae), Mockford, 1991. -
Acrylamide in foods: from regulation and registered levels to chromatographic analysis, nutritional relevance, exposure, mitigation approaches, and health effects
(2022-01)Herein we explore the latest research on a chemical compound resulting from food processing and during the Maillard reaction: Acrylamide (ACR). ACR is formed during high-temperature cooking processes (i.e. >120 °C), such ... -
Actividad proteolitica en latex de Jatropha Oconitofolia
(1992-01)El látex extraído de Jatropha oconitofolia (Chicasquil), presentó actividad proteolítica. Para la extracción del látex, se probaron diversos sistemas de solventes de recolección, de los cuales el más indicado fue el ... -
Alternativas de aprovechamiento de los almíbares residuales de la deshidratación osmótica de frutas II: elaboración de coberturas
(1995)Se estudió el empleo de los almíbares residuales de la deshidratación osmótica de papaya y piña como sustituto parcial o total del azúcar necesaria para la elaboración de coberturas o "toppings" de esos mismos sabores. Los ... -
Alternativas de aprovechamiento de los almíbares residuales de la deshidratación osmótica de frutas. Elaboración de mermeladas
(1993)Se realizó un estudio del empleo de los almíbares residuales de la deshidratación osmótica de la papaya y piña como sustituto parcial y total del azúcar necesaria para la elaboración de mermeladas. Los productos resultantes ... -
An untargeted metabolomic assessment of cocoa beans during fermentation
(2016-11)Fermentation is a critical step in the processing of high quality cocoa; however, the biochemistry behind is still not well understood at a molecular level. In this research, using a non-targeted approach, the main metabolomic ... -
Analysis of knowledge, attitude, and practices (KAP) regarding food allergies in social network users in Costa Rica
(2022-04)Limited information exists about food allergies in Costa Rica. The objective of this research was to apply a knowledge, attitudes, and practices (KAPs) study to establish an initial database for the country. Data were ... -
Analysis of methodological components and available resources in Costa Rica to generate food composition data
(2021)Objective Analyze the methodological components and available resources for generation of food composition data (FCD) in Costa Rica (CR). Methods Laboratories that perform food composition analysis in CR were consulted ... -
Análisis cinético ultraestructural de la lipólisis de los glóbulos grasos lácteos
(1994)Se analizó cinética y ultraestructuralmente la acción de la lipasa pancreática sobre la grasa de leches naturales (de vaca y humana) y homogeneizadas, mediante el estudio de los glóbulos grasos lácteos y sus membranas. Se ... -
Análisis de posibles peligros en leche materna donada. Revisión
(2023)La leche materna donada es un recurso de alto valor que puede ser utilizado para la alimentación de neonatos hospitalizados y a término, por tanto, garantizar su inocuidad es imperativo. Esta revisión de literatura reúne ... -
El análisis de superficies de respuesta en la preservación de pulpa de guayaba (Psidium guajava L.) por métodos combinados en el nivel industrial
(1994)Se estudió el uso de factores combinados para preservar la pulpa de guayaba a temperatura ambiente en el nivel industrial. Con los datos de un estudio anterior en el nivel piloto, y mediante el análisis de regresión, se ... -
Análisis del sector de los insectos comestibles en Costa Rica
(2022-08)La FAO ha establecido el uso de insectos para alimento humano como una de las estrategias para mejorar la seguridad alimentaria mundial y la sostenibilidad del medio ambiente. En Costa Rica se ha observado un incremento ... -
Antibiotic Resistance and Food Safety: Perspectives on New Technologies and Molecules for Microbial Control in the Food Industry
(2023)Antibiotic resistance (ABR) has direct and indirect repercussions on public health and threatens to decrease the therapeutic effect of antibiotic treatments and lead to more infection-re-lated deaths. There are several ... -
Antimicrobial activities of phenolic extracts of coffee mucilage
(2023-06)The inhibition exerted by ethanolic extracts of coffee mucilage on the growth of bacteria was studied by microdilution in agar. The growth inhibition effect was evaluated for pathogenic or food spoilage related bacteria ... -
Antioxidant potential of coffee husks in fresh pork sausage
(2023-05-24)Coffee husks, a by-product of dry coffee processing, present a disposal problem in coffee-producing countries. Valorization of this residue is necessary to reduce its environmental impact and improve benefits to the producer. ... -
Aprovechamiento integral de la Mosca Soldado Negra: Bioconversión, sostenibilidad y desafíos emergentes
(2023)The black soldier fly (BSF) has garnered the attention of the scientific community due to its outstanding efficiency in transforming organic waste into raw materials that can be incorporated into the value chain. A ... -
Ascorbic acid and selected preservatives influence effectiveness of UV treatment of apple juice
(2017)The influence of ascorbic acid, sodium benzoate, potassium sorbate, and sulfur dioxide on the effectiveness of UV pasteurization of apple juice and the effect of UV exposure on the stability of these compounds were evaluated. ... -
Aspectos de la elaboración del queso blanco en Costa Rica
(1992-01)En Costa Rica el “Queso Blanco” es el queso de mayor consumo popular. Se estima 14 076 toneladas métricas al año, cerca del 70% del total de quesos consumidos. Como queso blanco se conocen principalmente tres tipos: 1)El ... -
Assessment of Different Lactic Acid Bacteria Isolated from Agro-Industrial Residues: First Report of the Potential Role of Weissella soli for Lactic Acid Production from Milk Whey
(2022)Abstract: The production of lactic acid (LA) through the microbial conversion of agro-industrial residuals is an important process in the biotechnology industry. The growth kinetics of 30 strains of lactic acid bacteria ...