Search
Now showing items 1-10 of 17
Total and Added Sugar Intake: Assessment in Eight Latin American Countries
(2018-03)
Non-communicable diseases are growing at an alarming rate in Latin America. We assessed total and added sugar intake in Argentina, Brazil, Chile, Colombia, Costa Rica, Ecuador, Peru, and Venezuela, to verify the adequacy ...
Standardization of the Food Composition Database Used in the Latin American Nutrition and Health Study (ELANS)
(2015-09)
Between-country comparisons of estimated dietary intake are particularly prone to error when different food composition tables are used. The objective of this study was to describe our procedures and rationale for the ...
Hábitos alimentarios de la población urbana costarricense
Food habits of urban Costa Rican population
(2019-10)
Objetivo: Es sabido que los malos hábitos alimentarios contribuyen a la aparición de enfermedades crónicas, como la obesidad y la diabetes mellitus, sin embargo, no existe información actualizada respecto a la alimentación ...
Uso de suplementos nutricionales en la población urbana costarricense
Use of nutritional supplements in the Costa Rican urban population
(2019-07)
Objetivo: diversos estudios revelan que el per l de los consumidores de suplementos nutricionales corresponde a individuos con estilos de vida saludables y ambiente sociodemográ co favorable. Sin embargo, en Costa Rica no ...
Consumo de azúcar añadido en la población urbana costarricense: Estudio Latinoamericano de Nutrición y Salud ELANS-CR
Added sugar intake in a Costa Rican urban population: Latin American nutrition and health study ELANS-Costa Rica
(2019-07)
Objetivo: el objetivo del estudio fue analizar el consumo de azúcares añadidos por la población urbana costarricense y los factores asociados a este.
Método: estudio transversal donde se analizan los datos de 798 participantes ...
Calidad de la dieta y su relación con obesidad en ocho países de América Latina
(2020-09-28)
El presente estudio se llevó a cabo en el marco del Estudio Latino Americano de Nutrición y Salud, el cual evaluó el consumo de alimentos, la actividad física y el perfil antropométrico de 9,218. Se evaluó la ingesta ...
Is it possible to modify the obesogenic environment? - Brazil case
(2019)
In recent decades, the prevalence of obesity has reached increasingly high rates among children and adolescents worldwide as the result of interactions between obesogenic environments and genetics. In Brazil, a middle-income ...
Prevalence and determinants of misreporting of energy intake among Latin American populations: results from ELANS Study
(2019-08)
Underreporting and overreporting of energy intake (EI) have been recognized as potential sources of bias. Dietary data mainly rely on proxy respondents, but little is known about the determinants of misreporting of EI among ...
¿Proteínas de origen vegetal o de origen animal?: Una mirada a su impacto sobre la salud y el medio ambiente.
(2019-01)
La ingesta adecuada de proteínas resulta crucial para el óptimo funcionamiento del organismo. Según su fuente, las proteínas pueden ser de origen animal o vegetal. Las prime- ras son una excelente fuente de zinc, hierro ...
Developing a cooperative multicenter study in Latin America: Lessons learned from the Latin American Study of Nutrition and Health Project
Elaboración de un estudio colaborativo multicéntrico en América Latina: enseñanzas extraídas del Estudio Latinoamericano de Nutrición y Salud
Elaboração de estudo cooperativo multicêntrico na América Latina: ensinamentos do Projeto do Estudo Latino-americano de Nutrição e Saúde
(2017)
This report examines the challenges of conducting a multicenter, cross-sectional study of coun- tries with diverse cultures, and shares the lessons learned. The Latin American Study of Nutrition and Health (ELANS) was used ...