Listar Nutrición por título
Mostrando ítems 76-95 de 252
-
Desnutrición energético-proteínica en Costa Rica, 1979
(Revista Médica del Hospital Nacional de Niños Dr. Carlos Sáenz Herrera (número especial):55-78. 1979, 1979)Este trabajo destaca la mayor importancia de la desnutrición energético-pro teínica (DEP) sobre las otras formas carenciales en la Costa Rica de hoy. A con-tinuación se propone una modificación a la definición aceptada de ... -
Desnutrición y privación en el niño. Observaciones en Guatemala y Costa Rica.
(Alimentación y Nutrición (FAO) 6:8-16, 1980)Las poblaciones.tradicionales formadas de grupos tribales pequeñitos, que viven en estrecho contacto con la naturaleza, pueden encontrarse virtualmente exentas de desnutrición endémica gracias a la ausencia relativa ... -
Detection of Euhydration in Humans from the Diuresis Response to a Water Load
(2011-09-30)Aim: to calculate the minimum amount of water to be ingested in order to find significant differences in one-hour urine volume between euhydrated and dehydrated humans. Methods: Five participants (22.6±2.9 years old, ... -
Developing a cooperative multicenter study in Latin America: Lessons learned from the Latin American Study of Nutrition and Health Project
(2017)This report examines the challenges of conducting a multicenter, cross-sectional study of coun- tries with diverse cultures, and shares the lessons learned. The Latin American Study of Nutrition and Health (ELANS) was used ... -
Diagnóstico del consumo de azúcar proveniente de bebidas comerciales con contenido de azúcar añadido
(2022-07-01)El alto contenido de azúcar añadido en gran parte de las bebidas comerciales ha representado una problemática para la salud a nivel mundial desde hace muchos años, debido al alto consumo de este tipo de bebidas por parte ... -
Diarrhea and malnutrition, research priorities: Research Priorities
(Diarrhea and malnutrition: interactions, mechanisms, and interventions; Plenum Press p 305 308, 1983)There have been many recent advances in our understanding of the etiology, pathogenesis, mechanisms, and management of acute and chronic diarrheal disease. Many studies have investigated the role of diarrhea in producing ... -
Diarrhea and Malnutrition: Breastfeeding Intervention in a Transitional Population
(Holme, T., Marcus Wallenberg Foundation for International Cooperation in Science., & World Health Organization. (1981). Acute enteric infections in children: New prospects for treatment and prevention : proceedings of the third Nobel conference. Amsterdam: Elsevier/North-Holland Biomedical Press., 1981)Diarrheal disease is a main cause of weight loss and growth faltering and stunting in rural children living under low socioeconomic conditions, and diarrhea is one of the most important events precipitating severe ... -
Diarrhea associated with rotavirus in rural Guatemala: a longitudinal study of 24 infants and young children
(The American Society of Tropical Medicine and Hygiene 28(2):325-328. 1979, 1979-03)A population of 24 infants and young children followed prospectively during the first 3 years of life was studied for the occurrence of rotavirus infection by using enzyme-linked immunosorbent assay to detect virus in ... -
Diet Quality and Diet Diversity in Eight Latin American Countries: Results from the Latin American Study of Nutrition and Health (ELANS)
(2019-07-15)This study aimed to assess diet quality score (DQS), considering healthy and unhealthy foods and nutrients, and diet diversity score (DDS) as indicators of risk of noncommunicable diseases in eight Latin American countries, ... -
Dietary Diversity and Micronutrients Adequacy in Women of Childbearing Age: Results from ELANS Study
(2020-07-04)Dietary diversity, an important component of diet quality, is associated with an increased probability of adequate micronutrient intake. Women of childbearing age (WCA) are particularly vulnerable to micronutrient inadequacy. ... -
Dietary Patterns and Dietary Recommendations Achievement From Latin American College Students During the COVID-19 Pandemic Lockdown
(2022-07-14)This study aimed to compare the diet quality of different dietary patterns among college students from Latin American countries, including vegetarians, vegans, and omnivores during the COVID-19 pandemic. A cross-sectional, ... -
Dimensiones de la calidad del servicio de los comedores de la Universidad de Costa Rica desde la experiencia de las personas usuarias
(2021-12-24)La calidad que brindan los servicios de alimentación (SA) dentro del campus universitario juega un papel determinante en el estilo de vida y hábitos alimentarios de la población estudiantil. Objetivo: Analizar las dimensiones ... -
Diversidad de la dieta en la población urbana costarricense: resultados del Estudio Latino Americano de Nutrición y Salud.
(2020)Introducción: El índice de diversidad de la dieta (IDD) es una medida de la calidad de la alimentación, ya que entre mayor sea la variedad de la dieta, mayor será la posibilidad de cubrir las recomendaciones de nutrientes ... -
Duración de la lactancia materna exclusiva en una comunidad urbana y otra rural de Costa Rica
(2018)Objetivo: Indagar la duración de la lactancia materna exclusiva en una comunidad urbana y una rural de Costa Rica. Método: Se realizó un estudio descriptivo transversal sobre el inicio y duración de la lactancia materna ... -
Efecto de factores antinutricionales presentes en el pejibaye (Bactris gasipes) en el metabolismo de ratas jóvenes.
(1998)Se estudiola presencia de lectinas e inhibidores de tripsina en pejibaye (Bactris gasipaes), conside res de tripsina en pejibaye (Bactris gasipaes), conside res de tripsina en pejibaye (Bactris gasipaes), conside a dieta. ... -
Efecto del ayuno en el rendimiento físico en hombres
(1997-10)Esta es una investigación preliminar sobre ayuno y rendimiento físico que se presentó en el IV Simposio Internacional en Ciencias del Deporte y la Salud, UCR. Fue parte de un estudio más completo y formal que se presentó ...