Malnutrition-infection interactions in the tropics
Abstract
Mr. President Dr. Rozeboom, Officers and Members of the Society, ladies and gentlemen: I begin with a word of appreciation to Dr. Desowitz and Members of the Charles Franklin Craig Lectureship Committee for having invited me to speak on the problem of malnutrition and infection in the less developed areas of the world. I accept this invitation because it gives me an opportunity to express to this distinguished Society some views on the nature and origin of malnutrition and infection interactions in the poor nations of the world. countries can be divided into the highly in-dustrialized and the less developed or preindustrial. The industrialized societies generally have larger natural resources, better developed science and technology, efficient food production and higher levels of education and health than the less developed nations. There is evidence to indicate that the gap is widening. Biological factors have had more emphasis than socioeconomic factors in attempted derivation of causality in health problems in tropics and sub-tropics. That effort has provided a relatively good understanding of the health status of human populations in less developed regions, primarily the existence of chronic malnutrition and frequent infectious disease, of risk of premature death, growth retardation and diminished working ca-pacity. Most less developed countries also are experiencing an excessive population growth which bears strongly on the future of human kind as discussed by Professor Snyder in a recent Craig Lecture.' Sr. Presidente Dr. Rozeboom, oficiales y miembros de la Sociedad, señoras y señores: comienzo con unas palabras de agradecimiento al Dr. Desowitz y miembros del Comité de Conferenciantes Franklin Craig Charles, por haberme invitado a hablar sobre el problema de la malnutrición y infección en las zonas menos desarrolladas del mundo. Acepto esta invitación porque me da la oportunidad de expresar ante esta distinguida Sociedad algunos puntos de vista sobre la naturaleza y el origen de la malnutrición y las infecciones interacciones en las naciones pobres del mundo. Los países se pueden dividir en los altamente industrializados y los menos desarrollados o preindustriales. Las sociedades industrializadas generalmente tienen mayores recursos naturales, ciencia y tecnología más desarrolladas, producción eficiente de alimentos y niveles más altos de educación y salud que las naciones menos desarrolladas. Hay pruebas que indican que la brecha se está ensanchando. Factores biológicos han tenido más importancia que los factores socioeconómicos en intento de derivación de la causalidad en los problemas de salud en las zonas tropicales y subtropicales. Ese esfuerzo ha proporcionado un conocimiento relativamente bueno de la situación de salud de las poblaciones humanas en las regiones menos desarrolladas, sobre todo la existencia de malnutrición crónica y las enfermedades infecciosas frecuentes, de riesgo de muerte prematura, retraso en el crecimiento y la disminución de la capacidad de trabajo. La mayoría de los países menos desarrollados también están experimentando un crecimiento excesivo de la población que lleva en gran medida el futuro de la especie humana como se ha discutido por el profesor Snyder en una reciente conferencia de Craig.
artículo (arbitrado) -- Universidad de Costa Rica, 1975
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- Nutrición [253]
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