Browsing Tecnología en Alimentos by Title
Now showing items 257-276 of 331
-
Helados, natilla y queso con probióticos: Tecnologías al alcance del productor
(Revista Crisol, n. 12, p. 52-53, 2004, 2004)Con el fin de darle un mayor valor agregado a los productos lácteos en el país y propiciar una nutrición más saludable, el Centro Nacional de Ciencia y Tecnología de Alimentos (CITA) de la Universidad de Costa Rica, ha ... -
HPLC-DAD-APCI/ESI-MSn analysis of carotenoids and α-tocopherol in Costa Rican Acrocomia aculeata fruits of varying maturity stages
(2018-03)Carotenoids and tocopherols were characterised in the meso- and exocarp of wild-growing Costa Rican Acrocomia aculeata fruits. Comprehensive profiling of these lipophilic micronutrients in fruits of three varying maturity ... -
Hypoglycaemic, hypolipidaemic and antioxidant effects of blackberry beverage consumption in streptozotocin-induced diabetic rats
(2016)Abnormal glucose metabolism, hyperlipidaemia profiles and high levels of radical oxygen species (ROS) are classic features of diabetes. This study evaluates the effect of the consumption of two different blackberry beverages ... -
Identification of Phenolic and Carotenoid Compounds in Coffee (Coffea Arabica) Pulp, Peels and Mucilage by HPLC Electrospray Ionization Mass Spectrometry
(2013)Coffee pulp, peels, and mucilage are by-products accruing from wet coffee processing. Like coffee seeds, the se fruit tissues contain substantial amounts of polyphenols and other bioactives. In the present study, polyphenols ... -
Identification of phenolic compounds in soursop (Annona muricata) pulp by high-performance liquid chromatography with diode array and electrospray ionization mass spectrometric detection
(2014-11)Soursop (Annona muricata L., Annonaceae) is a neotropical fruit species producing large fruits that can be consumed fresh and mainly processed. While the leaves, roots and stems of this species have been the subject of ... -
Implementación del método de secado con tambores para elaborar un puré de papa instantáneo a partir de papas de segunda calidad de la variedad Atzimba
(1996)Se realizaron ensayos de secado en tambores de puré elaborado a partir de papa de segunda calidad, tomando en cuenta variaciones en pretratamientos escaldado y sulfitado), en métodos de molienda, acondicionamiento del puré ... -
Incidencia de Listeria monocytogenes en camarón fresco (Penaeus brevirostris, Solenocera agassizi y S. florea) que se expenden en el área metropolitana de San José
(2000)Se analizaron 130 muestras de camarón pequeño (Penaeus brevirostris, Solenocera agassizi y S. florea), provenientes de 26 expendios (5 de cada uno en diferentes oportunidades) localizados en el Área Metropolitana de San ... -
Innovative process combining roasting and tempering to mechanically dehull jicaro seeds (Crescentia alata K.H.B)
(2017)An innovative process combining roasting and tempering was proposed to promote puffing and mechanical dehulling of jicaro seeds. Roasting was performed at three temperatures (120 °C, 140 °C, and 160 °C) and for six residence ... -
Investigaciones de mercado para la calidad
(Editorial Alma Mater, 1996) -
Job-Sorting Assignment to Assess Cream Liqueur Brand Image
(2017)Projective techniques rely on a stimulus to elicit from respondents projections of their beliefs onto other people or objects, thus reflecting their own perceptions, feelings and motivations. In this work, the job-sorting ... -
Key odor and physicochemical characteristics of raw and roasted jicaro seeds (Crescentia alata K.H.B.)
(2017)Jicaro seeds (Crescentia alata) are widely consumed in Central America, primarily as a popular tasty and nutritious beverage called “horchata”. Seeds are roasted to develop a specific aroma through a process that has never ... -
Lipid-dissolved γ-carotene, β-carotene, and lycopene in globular chromoplasts of peach palm (Bactris gasipaes Kunth) fruits
(2014)High levels of β-carotene, lycopene, and the rare γ-carotene occur predominantly lipid-dissolved in the chromoplasts of peach palm fruits. First proof of their absorption from these fruits is reported. The structural ... -
Método de determinación de residuos de captafol en plantas de trigo (Triticum aestivum L.) y suelo por cromatografía de gases
(1992-01)En este trabajo se describe un método sensible, simple y rápido para la determinación de residuos del fungicida captafol en muestras de plantas de trigo (Triticum aestivum L. cv. Jubilar) y suelo utilizando para su ... -
Método modificado para la determinación de ácido ascórbico en frutas por medio de cromatografía líquida de alta presión
(1993)Se incluyó, como modificación de un método de análisis para la determinación rápida de ácido ascórbico en frutas por medio de cromatografía líquida de alta presión, la utilización de ácido acético en la fase móvil y se ... -
Un método para evaluar cuantitativamente las condiciones sanitarias de supermercados
(1995)El objetivo de esta investigación, fue establecer un método válido para una evaluación cuantitativa de los aspectos sanitarios de los supermercados a nivel nacional. Para tal efecto, de una población de 210 supermercados, ...