Show simple item record

Perspectivas actuales de la proteína unicelular (SCP) en la agricultura y la industria.

dc.creatorChacón Villalobos, Alejandro
dc.date2013-09-19
dc.date.accessioned2016-05-02T20:55:49Z
dc.date.available2016-05-02T20:55:49Z
dc.identifierhttp://revistas.ucr.ac.cr/index.php/agromeso/article/view/11939
dc.identifier10.15517/am.v15i1.11939
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10669/17901
dc.descriptionSince the beginning of the XXthcentury, single cell protein production has represented abiotechnological option, which viability has been muchargued, for the handling and profitable disposal of largeamounts of agricultural and industrial waste materials. Due tothe nature of this process, lots of pollution sources can betransformed into useful materials with industrial, nutritionaland economical value. This paper overviews the historicalevolution of single cell protein, its importance andapplications, advantages and disadvantages of its use inindustrial processes, the main microorganisms known to be asource of SCP, the most representative substrates used fortheir growth, the biochemistry and key operations of theindustrial process, general economical facts and futureprospects. Nutritional aspects such as composition,nutritional value and limitations of SCP as a source of proteinfor human consumption are also reviewed.en-US
dc.descriptionLa producción de proteínaunicelular ha representado desde principios del siglo XX unaopción biotecnológica de discutida viabilidad en el manejo yaprovechamiento de grandes cantidades de desechos orgánicosde origen agrícola, constituyendo una alternativa recurrentepara convertir estas fuentes de polución en materialesútiles desde un punto de vista económico, nutricional e industrial.Este trabajo abordó la evolución histórica de la SCP; suimportancia y aplicaciones; las ventajas y desventajas de suuso en procesos productivos; los principales microorganismosfuente de SCP; los substratos agroindustriales empleadospara su crecimiento; la bioquímica y secuencia de operacionesdel proceso y los aspectos económicos generales.También se detallan los aspectos nutricionales asociados a laSCP tales como composición, valor nutricional y limitacionesasociadas a la ingesta por parte de seres humanos. Perspectivasfuturas de la SCP fueron también evaluadas.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad de Costa Ricaes-ES
dc.rightsCopyright (c) 2014 Agronomía Mesoamericanaes-ES
dc.sourceMesoamerican Journal of Agronomy; Agronomía Mesoamericana: Vol 15, Nº 1; 93-106en-US
dc.sourceAgronomía Mesoamericana; Agronomía Mesoamericana: Vol 15, Nº 1; 93-106es-ES
dc.sourceAgronomía Mesoamericana; Agronomía Mesoamericana: Vol 15, Nº 1; 93-106pt-PT
dc.source2215-3608
dc.source1021-7444
dc.titleActual prospects of single cell protein (SCP) in agriculture and industry.en-US
dc.titlePerspectivas actuales de la proteína unicelular (SCP) en la agricultura y la industria.es-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record