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Índice de calidad del suelo en áreas cultivadas con banano en Panamá.

dc.creatorVillarreal Núñez, José Ezequiel
dc.creatorPla Sentis, Iidelfonso
dc.creatorAgudo Martínez, Lwonel
dc.creatorVillaláz Pérez, Jhon
dc.creatorRosales, Franklin
dc.creatorPocasangre, Luis
dc.date2013-11-27
dc.date.accessioned2016-05-02T20:55:47Z
dc.date.available2016-05-02T20:55:47Z
dc.identifierhttp://revistas.ucr.ac.cr/index.php/agromeso/article/view/12530
dc.identifier10.15517/am.v24i2.12530
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10669/17880
dc.descriptionThe objective of this research was to obtain anindex that could serve as a useful tool for environmentalassessment and managing agricultural banana soils inPanama. The work was performed in five independent farmsfrom Alanje District and six properties belonging to theCooperative COOSEMUPAR in Baru (2005-2006). The soilsbelong to the orders Inceptisols (Andic Dystrudepts, Udichaplustepts and Dystric haplustepts) and Entisols (AndicUdifluvents). For the description of the indicators, four pitswere opened for each area of high and low productivity inthe band of fertilization of recently flowered banana plants.Biometric data were recorded of twenty banana plantsnear harvest. In addition, each site was measured for basicinfiltration, total weight of roots and sampled to determinethe physico-chemical and biological properties of the soil.In all farms high levels of Ca, Mg and K were detected,low concentrations of organic matter associated with lowbiological activity and low microbial biomass. In most farmsinfiltration was slow and degraded structures were present inthe lower horizons. The Minimum Data Set (MDS) that bestpredicted areas of high and low productivity was composedof the following indicators: percentage of sand, pH, Ca, K,organic matter, microbial respiration, mineralization rate andtotal weight of roots.en
dc.descriptionEl objetivo de este trabajo fue obtenerun índice para la gestión agrícola y ambiental en sueloscultivados con banano en Panamá. El estudio se realizó encinco fincas independientes del distrito de Alanje y seis pertenecientesa la Cooperativa COOSEMUPAR en Barú, en elPacífico de Panamá. Los suelos pertenecen a los órdenes inceptisol(Andic Dystrudepts, Udic Haplustepts y Dystric Haplustepts)y entisol (Andic Udifluvents). Para la descripciónde los indicadores se abrieron cuatro calicatas, por cada áreade alta y baja productividad, en la banda de fertilización deplantas de banano recién florecidas. Se registraron los datosbiométricos de veinte plantas cercanas a cosecha. En cadasitio se midió la infiltración básica, el peso total de raíces yse tomaron muestras para determinar las propiedades físicoquímicasy biológicas del suelo. En todas las fincas se pudoobservar elevados niveles de Ca, Mg y K, bajas concentracionesde materia orgánica, relacionado con la baja actividadbiológica y escasa biomasa microbiana. En la mayoría de lasfincas la infiltración era lenta y había presencia de estructurasdegradadas en los horizontes inferiores. El conjunto mínimode datos que mejor ayudaron a diferenciar entre áreasde alta y baja productividad fueron: porcentaje de arena, pH,Ca, K, materia orgánica, respiración microbiológica, índicede mineralización y peso total de raíces.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad de Costa Ricaes-ES
dc.rightsCopyright (c) 2014 Agronomía Mesoamericanaes-ES
dc.sourceMesoamerican Journal of Agronomy; Agronomía Mesoamericana: Vol 24, Nº 2; 301-315en
dc.sourceAgronomía Mesoamericana; Agronomía Mesoamericana: Vol 24, Nº 2; 301-315es-ES
dc.source2215-3608
dc.source1021-7444
dc.titleSoil quality indexes in areas cultivated with banana in Panamá.en
dc.titleÍndice de calidad del suelo en áreas cultivadas con banano en Panamá.es-ES
dc.typeartículo original


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