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Efectos de una Campaña Educativa sobre frijioles en escolares.

dc.creatorRodríguez, Ligia
dc.date2013-09-18
dc.date.accessioned2016-05-02T20:55:27Z
dc.date.available2016-05-02T20:55:27Z
dc.identifierhttp://revistas.ucr.ac.cr/index.php/agromeso/article/view/11891
dc.identifier10.15517/am.v15i3.11891
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10669/17811
dc.descriptionAn “Educational Campaign to increase beanconsumption” was implemented in a Costa Rican urbancommunity. The target for the Campaign was a group ofmiddle-class mothers of school children. Because of theirclose contact with their mothers, third- and fourth-gradechildren between 9 and 11 years old were defined as theinteractive group. A series of activities were carried out inorder to encourage these students to consume beans, and toenable them to play a reinforcing role regarding the messagesthat were sent to their mothers (the Campaign’s target group).This study is an assessment of the school children, aroundone year after the Campaign was launched in the community.Results revealed that 73% of the school children consumedmore beans after the Campaign. Most of them did so out oftheir own conviction, claiming reasons that may be directlyassociated with the Campaign. This shows a positive effecton their attitudes, which is important to modify alimentaryhabits. With regards to knowledge, 100% of the schoolchildren acknowledged that beans are healthful, and most ofthem associated this fact to nutritional reasons. In general,when results were compared with “success indicators” set inthe communication plan, positive effects of the Campaign onschool children were detected.en-US
dc.descriptionUna “Campaña Educativa para incrementar el consumode frijoles”, se realizó en una comunidad urbana costarricense.El grupo objetivo de la Campaña estuvo conformadopor madres de niños escolares de clase media. Por su estrechocontacto con las madres los escolares entre 9 y 11 años, de terceroy cuarto grados, constituyeron el grupo interactivo. Conlos escolares se realizaron una serie de actividades que teníancomo objetivo motivarlos a consumir frijoles y capacitarlos paraque pudieran contribuir a reforzar los mensajes que se dirigíanal grupo objetivo de la Campaña. El presente estudio correspondea una evaluación que se realiza a los escolares,alrededor de un año después de haberse iniciado la Campañaen la comunidad. Los resultados revelaron que un 73% de losescolares consumían más frijoles después de la Campaña. Lamayoría lo hacía por convicción propia y dieron razones quepueden asociarse directamente a la Campaña. Esto refleja unefecto positivo sobre sus actitudes, que resulta importante parala modificación de hábitos alimentarios. Con respecto a conocimientos,un 100% de los escolares reconocía los frijolescomo beneficiosos para la salud y la mayoría los asoció conrazones nutricionales. En general, la confrontación de los resultadosobtenidos con los “indicadores de éxito” fijados en elPlan de Comunicación de la Campaña, reveló efectos positivosde la Campaña en la población escolar.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad de Costa Ricaes-ES
dc.rightsCopyright (c) 2014 Agronomía Mesoamericanaes-ES
dc.sourceMesoamerican Journal of Agronomy; Agronomía Mesoamericana: Vol 15, Nº 3 (Extraordinario); 379-392en-US
dc.sourceAgronomía Mesoamericana; Agronomía Mesoamericana: Vol 15, Nº 3 (Extraordinario); 379-392es-ES
dc.sourceAgronomía Mesoamericana; Agronomía Mesoamericana: Vol 15, Nº 3 (Extraordinario); 379-392pt-PT
dc.source2215-3608
dc.source1021-7444
dc.titleEffects of an educational Campaign about beans on school children.en-US
dc.titleEfectos de una Campaña Educativa sobre frijioles en escolares.es-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


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