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Sustitución de alimento concentrado, con morera fresca (Morus alba), en la dieta de vacas lecheras.

dc.creatorBoschini Figueroa, Carlos
dc.date2013-09-19
dc.date.accessioned2016-05-02T20:55:06Z
dc.date.available2016-05-02T20:55:06Z
dc.identifierhttp://revistas.ucr.ac.cr/index.php/agromeso/article/view/11947
dc.identifier10.15517/am.v14i2.11947
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10669/17781
dc.descriptionThis experimentcompared four balanced diets in which different percentagesof 84-day-old fresh mulberry dry matter (0%, 20%, 40% and60%) substituted its equivalent of dry matter in the concentrate.The total intake of dry matter varied between 3.12%and 3.24% in relation to live body weight (BW). No significantdifferences were observed (P≥0.05) in the total consumptionof dry matter among cows with the same trial. Inthe ration without mulberry (0%), forage made up 42% of thetotal dry matter intake and in the 60% mulberry ration, 86%.The intake of mulberry was close to 2%/BW in the 60% ration.The substitution ratio was 677 g/animal/day of concentrateddry matter per kg of mulberry dry matter added to thediet, in addition to the substitution of 323 g/animal/day ofblack sorghum and soybean mix. The protein replaced was576 g/animal/day of concentrate and 424 g/animal/day ofblack sorghum and soybean mix per each kg of mulberry crudeprotein. Each megacalorie of digestible energy of mulberryadded to the diet, substituted 0.675 mcal/animal/day ofenergy in the concentrate feed and 0.325 mcal/animal/day ofthe black sorghum and soybean mix. Significant differences(P<0.05) appeared among the four different levels of addedmulberry in relation to the live body weight of the cattle andin their daily milk production. Within the same diet there wereno differences (P>0.05) between the initial and final bodyweight of the animals and the variations in daily milk productionwere small.en-US
dc.descriptionSe experimentaroncuatro dietas balanceadas con sustitución de alimentoconcentrado por la inclusión de 0, 20, 40 y 60% de materiaseca de hojas de morera de 84 días. El consumo demateria seca total fue de 3,12 a 3,24% con relación al peso vivo.No se apreciaron diferencias importantes (P≥0,05) en elconsumo total de MS entre vacas dentro de un mismo tratamiento.En la dieta sin morera (0%), el forraje constituyó el42% y en la dieta con 60% de morera constituyó el 86% de lamateria seca. El consumo de morera fue cercano a 2% en ladieta con 60%. La tasa de sustitución fue de 677 g/animal-/día de materia seca de concentrado por cada kilogramo demateria seca de morera agregada a la dieta, más la sustituciónde 323 g/animal/día del sorgo negro forrajero y de la soja enmezcla para los dietas que contienen esta última. El reemplazode proteína fue de 576 g/animal/día del concentrado y 424g/animal/día del sorgo negro forrajero y soja por cada kilogramode proteína cruda de morera adicionada. Cada megacaloría de energía digestible de morera agregada a la dietasustituyó 0,675 mcal/animal/día de energía del concentrado y0,325 mcal/animal/día de la mezcla sorgo negro forrajero ysoja. Se encontraron diferencias (P<0,05) en el peso vivo delas vacas y en la producción de leche diaria entre los diferentesniveles de adición de morera; sin embargo no se determinarondiferencias de importancia (P>0,05) entre el peso inicialy final de los animales y las variaciones de producción deleche diaria fueron de pequeña magnitud dentro de dietas.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad de Costa Ricaes-ES
dc.rightsCopyright (c) 2014 Agronomía Mesoamericanaes-ES
dc.sourceMesoamerican Journal of Agronomy; Agronomía Mesoamericana: Vol 14, Nº 2; 185-192en-US
dc.sourceAgronomía Mesoamericana; Agronomía Mesoamericana: Vol 14, Nº 2; 185-192es-ES
dc.sourceAgronomía Mesoamericana; Agronomía Mesoamericana: Vol 14, Nº 2; 185-192pt-PT
dc.source2215-3608
dc.source1021-7444
dc.titleSubstitution of concentrate feed with fresh mulberry (Morus alba), in the diet of dairy cattle.en-US
dc.titleSustitución de alimento concentrado, con morera fresca (Morus alba), en la dieta de vacas lecheras.es-ES
dc.typeartículo original


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