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Evaluación de sustratos para almácigos de hortalizas.

dc.creatorQuesada Roldán, Gustavo
dc.creatorMéndez Soto, Carlos H.
dc.date2013-09-17
dc.date.accessioned2016-05-02T20:55:00Z
dc.date.available2016-05-02T20:55:00Z
dc.identifierhttp://revistas.ucr.ac.cr/index.php/agromeso/article/view/11870
dc.identifier10.15517/am.v16i2.11870
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10669/17714
dc.descriptionAn agronomic evaluation of vegetable seedlings undergreenhouse conditions was made at the Fabio BaudritMoreno Agricultural Research Station, Alajuela, Costa Rica,from April 12th to May 7th. The selected vegetables tomato,cucumber, broccoli and lettuce were established in plasticcontainers filled with different growing media. When theplants achieved transplant conditions, vigor values,germination, plant development and adobe quality wereevaluated. The substrates that allowed the best tomato,cucumber and broccoli plant development were Juan Viñascompost, earthworm castings + Juan Viñas compost + ricehulk, and Juan Viñas compost + rice hulk. Substrates partiallycomposted of Gmelina arborea sawdust + soil + rice hulk,and peat moss + perlite, were good substrates for the lettuce.The partially composted Gmelina arborea sawdust + coconutcoir + bagasse ashes, Juan Viñas compost + partiallycomposted Gmelina arborea sawdust + rice hulk; and sugarcane bagasse + partially composted Gmelina arborea sawdust+ Juan Viñas compost substrates provided excellent adobequality, although plant development lacked vigour. Thesubstrates fermented soil, coconut coir, commercial substrate2, and sugar cane bagasse + coconut coir + pumice were theworst growing media, constraining plant growth.en
dc.descriptionSe realizó una evaluación agronómica de almácigos de hortalizas(tomate, pepino, lechuga y brócoli) establecidos en diferentessustratos, en la Estación Experimental Fabio BaudritMoreno, Alajuela, Costa Rica, bajo condiciones de invernadero,del 12 de abril al 7 de mayo del 2004. Se utilizaron bandejasplásticas de 128 celdas de forma piramidal invertida. El diseñoexperimental utilizado fue un irrestricto completamenteal azar con cuatro repeticiones. A la edad de transplante seevaluaron variables de vigor de germinación, desarrollo deplanta y calidad de adobe. Los sustratos que permitieron elmejor desarrollo de las plantas en los cultivos de brócoli, pepinoy tomate fueron abono orgánico Juan Viñas; lombricompost+ abono orgánico Juan Viñas + granza; y abono orgánicoJuan Viñas + granza. Los sustratos aserrín de melina madurado+ suelo + granza; y peat moss + perlita fueron los mejoresmedios para almácigos de lechuga. Se observó además en lossustratos abono orgánico Juan Viñas + aserrín de melina madurado+ granza; bagazo + aserrín de melina madurado + abonoorgánico Juan Viñas; y aserrín de melina madurado + fibrade coco + ceniza, una excelente calidad de adobe, aunque undesarrollo de la planta no tan vigoroso. Los sustratos “tierrafermentada”; fibra de coco; sustrato comercial 2; y bagazo +fibra de coco + piedra pómez fueron los que más limitaron elestablecimiento de las plantas de almácigo.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad de Costa Ricaes-ES
dc.rightsCopyright (c) 2014 Agronomía Mesoamericanaes-ES
dc.sourceMesoamerican Journal of Agronomy; Agronomía Mesoamericana: Vol 16, No 2; 171-183en
dc.sourceAgronomía Mesoamericana; Agronomía Mesoamericana: Vol 16, No 2; 171-183es-ES
dc.source2215-3608
dc.source1021-7444
dc.titleEvaluation of growing media for vegetable seedlings.en
dc.titleEvaluación de sustratos para almácigos de hortalizas.es-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


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