Show simple item record

Sistema de producción a pequeña escala de dulce de leche caprino en Costa Rica.

dc.creatorMora Valverde, David
dc.date2012-06-01
dc.date.accessioned2016-05-02T20:54:17Z
dc.date.available2016-05-02T20:54:17Z
dc.identifierhttp://revistas.ucr.ac.cr/index.php/agromeso/article/view/6413
dc.identifier10.15517/am.v23i1.6413
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10669/17600
dc.descriptionThe aimed of this study was conduct a technicaland practical factibility study to assess and describe thepossibilities of diversifi cation of a goat milk project throughthe milk caramel production. This included the feasibilitystudy, production process and product design on a smallscale system in the province of San José, Costa Rica, inthe canton of Mora between the months of August 2009 toJanuary 2010. Data were obtained by concept of investment,production costs, and financial ratios. The project obtainedan investment of US $1360 (¢685 000*) for a processingunit with capacity of 50 liters per day. A production cost perliter of fresh milk of US$ 6,46 (¢3265) was determined, fora presentation of 275 ml and price of US$ 2,54 (¢1284). Settingan actualization rate of 12%, the projection generated anactual net value (NPV) of US$ 24 530 (¢12,388,000) (US$0,41 or ¢209 per unit sold), with an estimated life span of tenyears. An Internal Rate of Return (IRR) of 226% was alsodetermined. Regarding the annual production costs, the mostimportant item was purchase of milk, with 35% of the totalcost of production, followed by packaging (18%) and labeling(16%). The profi tability data corresponded to 17.9%.en-US
dc.descriptionEl objetivo de este trabajo fueimplementar un estudio de factibilidad para la diversifi caciónproductiva y comercial de un sistema caprino a travésde la producción de dulce de leche. Éste incluyó el estudiode factibilidad, el desarrollo del proceso de producción y eldiseño de producto para la elaboración a pequeña escala. Fuedesarrollado en la provincia de San José, Costa Rica, en elcantón de Mora entre los meses de agosto del 2009 hasta enerodel 2010. Se cuantifi caron datos por concepto de inversión,costos de producción, e índices fi nancieros. El estudio obtuvouna inversión de US $1360 (¢685 000*) para una unidad concapacidad de transformación de 50 litros diarios. Se defi niócon un costo de producción por litro de dulce de leche deUS$ 6,46 (¢3265), por presentación de 275 ml un costo deUS$ 2,54 (¢1284). Con una tasa de actualización de 12% laproyección del proyecto generó un valor actual neto (VAN)de US$ 24 530 (¢12 388 000) (US$ 0,41 ó ¢209 por unidadde venta), con un periodo de vida útil del mismo estimadoen diez años. Conjuntamente se determinó un valor de Tasainterna de retorno (TIR) de 226%. Respecto a los costos productivosanuales, el rubro de mayor importancia representó lacompra de leche, con un 35% del costo total de producción,seguido por el envasado (18%) y etiquetado (16%). El dato derentabilidad fi nanciera correspondió a un 17,9%.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad de Costa Ricaes-ES
dc.rightsCopyright (c) 2014 Agronomía Mesoamericanaes-ES
dc.sourceMesoamerican Journal of Agronomy; Agronomía Mesoamericana: Vol 23, No 1; 151-158en-US
dc.sourceAgronomía Mesoamericana; Agronomía Mesoamericana: Vol 23, No 1; 151-158es-ES
dc.sourceAgronomía Mesoamericana; Agronomía Mesoamericana: Vol 23, No 1; 151-158pt-PT
dc.source2215-3608
dc.source1021-7444
dc.titleSmallscale production system of goat milk caramel in Costa Rica.en-US
dc.titleSistema de producción a pequeña escala de dulce de leche caprino en Costa Rica.es-ES
dc.typeartículo original


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record