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Extinction of Vibrio choleare in acidic substrata: contaminated cabbage and lettuce treated with lime juice

Artículo científico
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1 Extinction of Vibrio choleare in acidic substrata Contaminated cabbage and lettuce treated with lime juice.pdf (2.181Mb)
Date
1994
Author
Mata Jiménez, Leonardo
Vargas, Cecilia
Saborío Argüello, Daniel
Vives Blanco, Marcela
Metadata
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Abstract
Lime juice killed Malian of Vibrio cholerae 01, El Tor, Inaba, present on cabbage and lettuce contaminated in the laboratory. The lethal effect was evident within 5 min of exposure to lime juice. No vibrios could be recovered at dilution 1:10 using alkaline peptone water (APW) and thiosulfate-citrate-bile salts-saccharose agar (TCBS). More than 99.9 % of the initial inoculum was effectively destroyed. The number of vibrios killed by lime juice was 2 to 6 logarithms greater than the maximum infecting dose, and 4 to 8 logs greater than the minimum infecting dose for cholera El Tor. The time interval needed for killing was smaller than the usual waiting time for serving food in homes and restaurants. The addition of lime juice to non-acidic foods, beverages and water, is strongly recommended to prevent infection with cholera vibrios and other acid-sensitive microorganisms. This measure is particularly important for rural and slum populations in the tropics and subtropics.
 
El jugo de limón agrio elimina millones de Vibrio cholerae 01, El Tor, presentes en repollo y lechuga contaminados en el laboratorio. El efecto letal fue evidente al cabo de 5 min de exposición al jugo de limón, lográndose una reducción de más del 99.9 % del inoculo inicial. No se recuperaron vibrios a la dilucien 1:10, cultivando en agua peptonada alcalina (APA) y en agar tiosulfato-citrato-sales biliares-sacarosa (TCBS). El número de vibrios destruido por el jugo de limón fue de 2 a 6 logaritmos mayor que la dosis infecciosa máxima, y de 4 a 8 logaritmos mayor que la dosis infecciosa mínima del cólera El Tor. El tiempo requerido para matar los vibriones fue menor que el intervalo usual de espera en hogares o restaurantes. El vinagre tiene un efecto letal sobre el V. cholerae, similar al del jugo de limón. Se recomienda fuertemente la adición de jugo de limón agrio a los alimentos no ácidos, bebidas y agua de beber, para prevenir la infección con vibrios del cólera y otros microorganismos sensibles al ácido. Esta medida es particularmente importante para poblaciones rurales y urbanas marginadas de los trópicos y subtropicos.
 
URI
http://hdl.handle.net/10669/15477
http://revistas.ucr.ac.cr/index.php/rbt/issue/archive?issuesPage=2#issues
artículo -- Universidad de Costa Rica. Instituto de Investigaciones en Salud, 1994
 
Collections
  • Medicina, ciencias biomédicas y salud pública [1400]
  • Revista de Biología Tropical Vol.42 (3) [1]



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