Listar por procedencia "UCR::Vicerrectoría de Investigación::Unidades de Investigación::Ciencias Agroalimentarias::Centro para Investigaciones en Granos y Semillas (CIGRAS)"
Mostrando ítems 1-20 de 119
-
11'-α-Tocomonoenol is the major α-tocomonoenol isomer in cyanobacteria and microalgae from Costa Rica
(2022)α-Tocomonoenols are vitamin E-derivatives with a single double-bond in the tocochromanol sidechain. Currently, two congeners are known: 11′-α-tocomonoenol and 12′-α-tocomonoenol, the later better known as “marine-derived ... -
50 aniversario del Centro para Investigaciones en Granos y Semillas (CIGRAS): Historia y aportes en investigación, docencia y acción social.
(2022-09)El Centro para Investigaciones en Granos y Semillas (CIGRAS) es un centro de investigación adscrito a la Vicerrectoría de Investigación de la Universidad de Costa Rica y vinculado a la Facultad de Ciencias ... -
Acrocomia aculeata fruits from three regions in Costa Rica: an assessment of biometric parameters, oil content and oil fatty acid composition to evaluate industrial potential
(2020)Due to increased global demand for vegetable oils, diversification of the supply chain with sustainable sources is necessary. Acrocomia aculeata has recently gained attention as a multi-purpose, sustainable crop for oil ... -
Adaptacão de um modelo de temperatura dos grãos de café na torrefação
(2018-10-12)Objetivou-se com este trabalho ajustar um modelo de aquecimento para representar a cinética da temperatura dos grãos durante a torração do café. Foram usadas amostras de 350 g de grãos beneficiados retidos em peneira 17 e ... -
Aflatoxins occurrence through the food chain in Costa Rica: Applying the One Health approach to mycotoxin surveillance
(2017-12)Aflatoxins (AFs) are toxic metabolites produced by Aspergillus spp. and commonly found in crops, grains, feedstuff, and forages. Exposure to AFs has been associated with increased risk of liver cancer and growth retardation ... -
Análisis del proceso de torrefacción para la obtención de un grano de café pretostado
(2021)El proceso está dirigido a cafés de alta calidad (gourmet) como los microlotes de cafés diferenciados, así que un café especial puede presentar una alternativa para beber café recién tostado. El objetivo fue analizar el ... -
Análisis del secado, el equilibrio higroscópico y la torrefacción de los granos de cacao
(2019-04-09)El cultivo del cacao en Costa Rica, se concentra en las provincias de Limón, Alajuela y Puntarenas, sumando aproximadamente 3.169,6 ha sembradas. El presente trabajo tiene como objetivo general desarrollar un modelo ... -
Aprenda a tostar café
(2018-07-17)Este objeto de conferencia muestra la manera ideal de tostar el café, además muestra composición del café, calidad del café y otros aspectos importantes del procesamiento del café. -
Aproximación de la Humedad en Granos de Cacao por Medio de su Actividad de Agua
(2022-11-30)Los granos de cacao son considerados de interés económico y social en Costa Rica, para su almacenamiento se debe medir el contenido de humedad para finalizar el secado. El objetivo de este trabajo fue establecer una relación ... -
Biology of the papaya plant
(2014-01-01)The papaya plant (Carica papaya L.) has been described with a large variety of adjectives, which acknowledge the structural and functional complexity and the high phenotypic plasticity of this giant tropical herb (León ... -
Bis-naphthopyrone pigments protect filamentous ascomycetes from a wide range of predators
(2019-08-08)It is thought that fungi protect themselves from predation by the production of compounds that are toxic to soil-dwelling animals. Here, we show that a nontoxic pigment, the bisnaphthopyrone aurofusarin, protects Fusarium ... -
Calidad de los tubérculos y componentes de rendimiento de híbridos F1 de papa (Solanum tuberosum)
(2015)Se evaluaron características de calidad y componentes de rendimiento en una progenie de 837 híbridos F1 de papa, del cruce entre genotipos seleccionados por sus características de resistencia, producción y calidad del ... -
Cambios fisiológicos y bioquímicos asociados con el oscurecimiento de explantes nodales in vitro de Bambusa lako
(2023-06-02)El término “oscurecimiento” engloba de manera general la oxidación por radicales libres de diferentes componentes celulares, así como la oxidación de compuestos fenólicos catalizados por la enzima polifenol oxidasa para ... -
Caracterización anatómica ultraestructural de las variantes “Atlántica”, “Sur” y “Cebolla” del bambú, Guadua angustifolia (Poaceae: Bambusoideae), en Costa Rica
(2006-08-20)We present an ultrastructural characterization of three variants or “forms” of Guadua angustifolia and of the closely related Guadua sp., from Costa Rican populations. Their ultrastructure is similar. Differences are: ... -
Caracterización físico-química y sensorial de dos variedades de arroz (Oryza sativa) durante el proceso de añejado en silo
(2022-10)El arroz en granza una vez cosechado, se almacena en silos con aireación para control de temperatura, esto se conoce como añejado del arroz. Durante este proceso, ocurren cambios que influyen en las características físico- ... -
Carotenoids and carotenoid esters of orange- and yellow-fleshed mamey sapote ( Pouteria sapota (Jacq.) H.E. Moore & Stearn) fruit and their post-prandial absorption in humans
(2017-04)Although different genotypes of mamey sapote with distinct pulp colors are consumed in countries from Central to South America, in-depth knowledge on genotype-related differences of their carotenoid profile is lacking. ... -
Carotenoids and xanthophyll esters of yellow and red nance fruits (Byrsonima crassifolia (L.) Kunth) from Costa Rica
(2018-09)Carotenoid profiles, by means of HPLC-PDA-MSn, and CIE-L*C*h° colour values of yellow and red nance fruits from Costa Rica were elucidated. Among 16 carotenoids detected, (all-E)-lutein was the most abundant accounting for ... -
Carotenoids, carotenoid esters, and anthocyanins of yellow-, orange-, and red-peeled cashew apples (Anacardium occidentale L.)
(2016-06-01)Pigment profiles of yellow-, orange-, and red-peeled cashew (Anacardium occidentale L.) apples were investigated. Among 15 identified carotenoids and carotenoid esters, b-carotene, and b-cryptoxanthin palmitate were the ... -
Challenges for Food and Nutrition Security in the Americas: Costa Rica and its commitment to sustainability
(2017-11)As a small nation with high biodiversity and an extensive system of protected areas, Costa Rica will face particular challenges regarding food security over the next few years. Thus, whatever development model the country ... -
Changes in hormone concentrations during dormancy release of oil palm (Elaeis guineensis) seeds
(2008-10)Oil palm (Elaeis guineensis) seeds are highly dormant immediately after harvest. In practical horticulture this dormancy has been traditionally overcome by a dry-heat treatment and, more recently, through the application ...